Despre


Rețeaua Europeană de Jurnalism de Date (EDJNet) este o rețea de organizații media independente și redacţii de știri de date care produc și promovează subiecte europene în mai multe limbi, în baza unor seturi de date. Rețeaua reunește jurnaliști, dezvoltatori și experți în politici. Rețeaua a fost înființată în 2017.

EDJNet funcționează ca o comunitate colaborativă, agregator de știri și hub de învățare

  • Conținutul produs este disponibil gratuit în mai multe limbi. Poate fi distribuit sau reutilizat de către oricine din rețea și din afara acesteia cu câteva condiții simple.
  • Instrumentele originale și serviciile de întreţinere sunt furnizate jurnaliștilor, permițând oricărei redacţii de știri să profite de oportunitățile oferite de jurnalismul de date.
  • EDJNet își ajută membrii să ajungă la audiențe noi, prin traducerea tuturor articolelor în mai multe limbi și prin difuzarea lor prin canalele sale.
  • O infrastructură de colaborare facilitează membrilor EDJNet să analizeze și să explice fenomenele relevante care afectează societățile europene.

Rețeaua este deschisă pentru alți parteneri noi; nu există nicio taxă de intrare. Toţi membrii sunt de acord cu politica editorială a EDJNet și mențin deplina independenţă editorială. Dacă sunteți interesat, puteți consulta política noastră privind statutul de membru.

În prezent, EDJNet are 28 de membri cu sediul în 14 țări diferite:

Cine suntem  

  • Coordonator de proiect:: Chiara Sighele
  • Coordonatori editoriali: Gian Paolo Accardo, Lorenzo Ferrari
  • Echipa editorială: OBCT, VoxEurop and Alternatives Economiques. Echipa se ocupă de sarcini esenţiale pentru întreţinerea, creşterea şi promovarea reţelei.
  • Echipa de investigaţie: Journalism++, Pod črto, BiQdata (2017-19); Civio, OBCT, Datactivist, Nicolas Kayser-Bril (2019-onwards).
  • Echipa de dezvoltare: LocalFocus, Journalism++, Datactivist, Openpolis, OBCT.

Finanţare

EDJNet operează cu sprijinul Comisiei Europene (granturi 30-CE-0840070/0096 şi LC-01081786). În conformitate cu acordurile, beneficiarii nu sunt supuşi niciunei instrucţiuni, presiuni sau cereri din partea niciunei instituții UE, niciunui stat membru UE sau altui stat sau instituţii în problemele referitoare la conținutul editorial care este produs.