Din moment ce călătoritul cu trenul devine din ce în ce mai popular în Europa — de asemenea din motive de protecție a mediului — am decis să ne uităm la câteva dintre prìncipalele bariere care descurajează oamenii să ia trenul. Am creat o listă cu toate gările de călători active din 16 țări europene (pe baza calității datelor disponibile) și am calculat cât de departe de ele locuiesc cetățenii, până la nivel regional. Ne-am uitat de asemenea la costurile trenurilor și la timpii de călătorie, respectiv le-am comparat cu salariul mediu și timpii de călătorie cu mașina.

Această investigație colaborativă de amploare despre căile ferate și trenurile europene a fost coordonată de Journalism++, care s-a ocupat de minarea datelor și analize. Alți câțiva parteneri EDJNet au contribuit și ei la investigație.

E 2019, și călătoritul cu trenul nu a fost mai popular decât acum de decenii întregi. Dar cât de ușor este pentru oamenii din toată Europa să iasă la o plimbare și să sară într-un tren care îi poată duce chiar în capitala țării lor? EDJNet a simulat mai mult de 40 de milioane de călătorii spre mai bine de 20,000 de stații pentru a încerca să răspundă la această întrebare.

Mai mult pe această temă

Unde în Europa mersul cu trenul este accesibil şi rapid, şi unde nu este? Rețeaua de Jurnalism de Date Europeană (EDJNet) a adunat date despre călătoriile cu trenul din 26 de site-uri de rezervări din întreaga Europă, colectând mai mult de 8,000 de prețuri ale biletului pentru o singură călătorie şi timpi de deplasare pentru 73 de exemple de trasee.