Pachet informativ


Rețeaua Europeană de Jurnalism de Date (EDJNet) este o rețea de organizații media independente și redacţii de știri de date care produc și promovează subiecte europene bazate pe date în mai multe limbi. Rețeaua reunește jurnaliști, dezvoltatori și experți în politici.

EDJNet s-a născut în 2017 și este formată în prezent din 28 de publicaţii cu sediul în 14 țări diferite ale UE.

Summary

Ce este în EDJNet pentru tine?

Unde ne poți găsi

Ce oferă EDJNet jurnaliștilor?

Cum devii membru

 

Ce este în EDJNet pentru tine?

 EDJNet funcționează ca un hub pentru jurnalism transnațional, colaborare și învățare

 • Conținutul produs este disponibil gratuit în mai multe limbi. Poate fi distribuit sau reutilizat de către oricine din rețea și din afara acesteia, în câteva condiții simple
 • Instrumentele originale și serviciile de întreţinere sunt furnizate jurnaliștilor, permițând oricărei redacţii de știri să profite de oportunitățile oferite de jurnalismul de date.
 • Site-ul EDJNet și social media difuzează conținutul membrilor în cel puțin 4 limbi, oferind canale suplimentare pentru a ajunge la cititori noi.
 • O infrastructură de colaborare facilitează pentru membrii EDJNet analizarea şi explicarea fenomenelor relevante care afectează societățile europene.

Rețeaua este deschisă pentru alți parteneri noi; nu există nicio taxă de intrare. Toți partenerii sunt de acord cu politica editorială a EDJNet și îi menţin independența editorială deplină. Vrei să afli mai multe? Vezi politica noastră pentru statutul de membru.

 

Unde ne poți găsi

Toate conținuturile și instrumentele produse de EDJNet pot fi accesate în mai multe limbi pe europeandatajournalism.eu.

Există multe canale pentru a fi la curent cu activitatea noastră:

Buletin informativ săptămânal Twitter Instagram Medium
 

Ce oferă EDJNet jurnaliștilor?

1. Conținut de știri

EDJNet publică aproximativ 20 de articole noi pe lună, precum și câteva videoclipuri și câteva investigații mari pe an. Gama de subiecte este largă - practic suntem interesați de orice subiect referitor la cetățenii europeni, de la politicile UE la dezvoltările sociale în curs, de la problemele economice la expresia culturală.

Considerăm că este important să trecem dincolo de perspective pur naționale pentru a înțelege realitatea de astăzi (și pe cea de mâine), astfel încât toate articolele noastre au o dimensiune paneuropeană, transnațională sau comparativă. Aceste analize arată adesea că afacerile europene și politicile UE afectează realitatea de zi cu zi a publicului dumneavoastră, chiar și la nivel național sau local.

Articolele și investigațiile sunt bazate pe date, astfel încât ştirile se bazează pe motive faptice, surse transparente și analize precise. Adesea adoptă unghiuri originale și vin cu diagrame și hărți interactive. Încercăm să facem cât mai simplă adaptarea şi publicarea conţinuturilor noastre.

Aveți libertatea de a reutiliza și de a construi pe baza conținutului produs de EDJNet, inclusiv infografice. Vă rugăm să verificați sub ce licență este publicat un articol și să respectați condițiile noastre de utilizare, oferind creditare și legături adecvate.

2. Instrumente & Sfaturi

Instrumente

Monitorizarea Statisticilor Acest instrument face mai ușor pentru jurnaliști urmărirea și utilizarea datelor recent lansate. Oferă grfaice ale datelor Eurostat, care sunt actualizate constant. Pot fi ușor adaptate. Mai mult, prin monitorizarea statisticilor se analizează noile date pentru a detecta tendințe și schimbări interesante, astfel încât să identifice materiale demne de știri. Vă puteți abona și primi notificări pentru cele mai recente actualizări.

Pentru a vă face o idee mai clară despre modul în care puteți profita de acest instrument, iată câteva exemple pe care le-am pregătit: [cazul de utilizare 1] [cazul de utilizare 2]

Motor de căutare a citatelor Aflați despre problemele din trend, diferite puncte de vedere și citate originale legate de afacerile europene. În prezent, motorul de căutare a citatelor permite să exploreze tweet-uri de la Parlamentului European și să creeze cloud-uri de cuvinte interactive și alte grafice. Va avea o interfață de utilizator reînnoită și va oferi acces imediat la o varietate de materiale, prin integrarea agregatorilor de știri și a altor surse.

O listă cu caracteristicile actuale ale acestui instrument și un exemplu despre cum puteți profita de ele: [folosiți cazul]

Motor de căutare de Date Deoarece portalul european de date și portalul UE de date deschise colectează peste 800.000 de baze de date, este destul de ușor să vă pierdeți în ele. Am dezvoltat o variantă ușor de utilizat pentru aceste date, pentru ca jurnaliștii să găsească și să filtreze informații relevante pe cele două portaluri în același timp, mai uşor şi mai rapid. Căutările pot fi efectuate în 7 limbi diferite.

Două exemple despre cum puteți profita de acest instrument: [folosiți cazul 1] [folosiți cazul 2]

As the European Data Portal and the EU Open Data Portal collect more than 800,000 datasets it is quite easy to get lost in them. We have developed an easy-to-use getaway through those data, to make it easier and faster for journalists to find and filter relevant information on the two portals at the same time. Searches can be performed in 7 different languages.   

Asistenţă

 • Dacă lucrați la un subiect despre afacerile europene și aveți nevoie de ajutor pentru date, ne puteți contacta. Oferim jurnaliștilor asistență gratuită și sfaturi cu privire la modul de colectare, analiză și vizualizare a datelor, precum și despre cum să profităm cel mai mult din instrumentele EDJNet.

Dezvoltare

Date utile - Construim și distribuim o colecție revizuită şi în creştere de surse utile, baze de date și depozite de date pe mai multe subiecte diferite legate de afacerile UE.

Alegerea noastră - Analizăm și facem să circule în mod regulat materiale remarcabile bazate pe date despre afacerile europene realizate de alte publicaţii, împreună cu aplicații și instrumente utile pentru jurnaliști.

De asemenea, dezvoltăm două liste de Twitter ale corespondenților UE și ale jurnaliștilor europeni de date.

 

Cum devii membru

Cum devii membru Redacţiile de știri ale membrilor sunt centrul activității EDJNet. Toate conținuturile și instrumentele produse de rețea sunt de fapt produse de unul sau mai mulți membri ai acesteia. Membrii se bucură de o independență editorială deplină și sunt bineveniți să utilizeze, să preia sau să difuzeze conținuturi produse de alții pe toate platformele lor.

Sunt avute în vedere diferite niveluri de implicare: pe lângă calitatea de membru complet, sunt posibile apartenențe asociate.O organizație media care participă la EDJNet poate:- să primească informații timpurii despre investigațiile și subiectele aflate în derulare de către parteneri- să ceară colaborarea partenerilor pentru un material - să solicite traducere gratuită a conținutului pe care ar dori să îl refolosească - să primească o contribuție pentru a co-produce subiectele bazate pe date sau pentru a le adapta pe cele existente În schimb, o organizație media care participă la EDJNet se angajează să:- producă un anumit număr de articole bazate pe date cu un unghi european - contribuie la diseminarea conținutului EDJNet care este potrivit pentru linia sa editorială - participe la întâlnirea lunară a EDJNet și a canalelor Slack Datorită sprijinului oferit de Comisia Europeană, apartenența la rețea este gratuită și chiar poate fi prevăzută o anumită asistență financiară.

Dacă doriți să aflați mai multe despre EDJNet, puteți lua legătura cu info@europeandatajournalism.eu sau cu coordonatorii rețelei, Chiara Sighele și Gian Paolo Accardo.

Quote Finder: possible actions

The Quote Finder allows users to explore tweets posted by every MEP on Twitter. Various filters can be applied, and also combined. Below is a list of the main possibilities currently offered by the tool (other functions, sources and options will become available in April 2019):

 • Select the date range (last week, last month, last three months, or custom range)
 • Select the language in which the tweets are composed
 • Search on the basis of a specific hashtag. Hashtags can be chosen from among all those used by MEPs, in order of frequency, or from among those that happen to be trending
 • Run a free-text search on tweets, searching for a given word or phrase
 • Search the tweets of one or more user-specified MEPs; of one or more political groups; of MEPs representing one or more specific countries
 • Choose whether to visualise results as a word cloud or barchart
 • Contrast tweets from different European Parliament groups
 • Conduct a “sentiment analysis” on tweets in English, highlighting frequently used words with positive or negative connotations

The various options can also be combined.

Quote Finder, use case

Border control, security, crisis, solidarity. And progress, threat, commitment, illegal. These are the terms revolving around the hashtag #migration in tweets posted by MEPs over the last three months. Migration, at this moment in history, is a controversial topic in many European countries, where positions are diverse, and feelings are polarised.

Data Search Engine, use case 2

You’re working on salaries in Europe?

Data Search Engine, use case 1

You’re working on the European elections?

Stats Monitor, use case 1

An example of how Stats Monitor can be used in cases where journalists need data and visualisations relating to a clearly defined topic.

Stats Monitor, use case 2

An example of how Stats Monitor can be used in cases where journalists produce an article prompted by interesting data sent by the tool though its notification service.