Infopack


 

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δημοσιογραφίας Δεδομένων (EDJNet) είναι ένα δίκτυο ανεξάρτητων οργανώσεων μέσων ενημέρωσης και newsroom δεδομένων που παράγουν και προωθούν την κάλυψη δεδομένων που αφορούν ευρωπαΪκά θέματα σε διάφορες γλώσσες. Το δίκτυο συγκεντρώνει δημοσιογράφους, προγραμματιστές και εμπειρογνώμονες πολιτικής.

Το EDJNet γεννήθηκε το 2017 και σήμερα αποτελείται από 28 μέσα ενημέρωσης που εδρεύουν σε 14 διαφορετικές χώρες της ΕΕ.

Summary

Τι είναι το EDJNet για εσάς

Πού μπορείτε να μας βρείτε

Τι προσφέρει η EDJNet στους δημοσιογράφους

Για να γίνει μέλος

 

Τι είναι το EDJNet για εσάς?

Το EDJNet λειτουργεί ως κόμβος για τη διεθνή δημοσιογραφία, τη συνεργασία και τη μάθηση

 • Το περιεχόμενο που παράγεται διατίθεται σε πολλές γλώσσες. Μπορεί να συνενωθεί ή να επαναχρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε εντός και εκτός δικτύου υπό μερικούς όρους.
 • Τα πρωτότυπα εργαλεία και οι υπηρεσίες παρέχονται στους δημοσιογράφους, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε newsroom να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προσφέρει η δημοσιογραφία των δεδομένων.
 • Ο ιστότοπος και τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης του EDJNet διαδίδουν το περιεχόμενο των μελών σε τουλάχιστον 4 γλώσσες, προσφέροντας επιπλέον κανάλια για να προσεγγίσουν νέους αναγνώστες.
 • Η συνεργατική υποδομή διευκολύνει τα μέλη του EDJNet να αναλύουν και να εξηγούν σχετικά φαινόμενα που επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Το δίκτυο είναι ανοιχτό σε νέες συνεργασίες, δεν υπάρχει κόστος. Όλοι οι συνεργάτες συμφωνούν με τη συντακτική πολιτική του EDJNet και διατηρούν την πλήρη συντακτική ανεξαρτησία. Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε την πολιτική συμμετοχής μας.

 

Πού μπορείτε να μας βρείτε

Όλα τα περιεχόμενα και τα εργαλεία που παράγει το EDJNet βρίσκονται σε διάφορες γλώσσες στη διεύθυνση europeandatajournalism.eu. 

Μπορείτε να παραμείνετε ενημερωμένοι για τη δουλειά μας μέσα απο το:

Εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο Twitter Instagram Medium
 

Τι προσφέρει η EDJNet στους δημοσιογράφους;

1. Το EDJNet δημοσιεύει περίπου 20 νέα άρθρα τον μήνα, καθώς και μερικά βίντεο και μερικές μεγάλες έρευνες ανά έτος. Το φάσμα των θεμάτων είναι ευρύ - βασικά μας ενδιαφέρει οποιοδήποτε θέμα αφορά τους Ευρωπαίους πολίτες, από τις πολιτικές της ΕΕ έως τις συνεχιζόμενες κοινωνικές εξελίξεις, από τα οικονομικά ζητήματα μέχρι τα πολιτιστικά.

Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να προχωράμε πέρα ​​από τις καθαρά εθνικές οπτικές κάθε ζητήματος προκειμένου να κατανοήσουμε την σημερινή (και αυριανή) πραγματικότητα, οπότε όλα τα άρθρα μας έχουν μια πανευρωπαϊκή, διακρατική ή συγκριτική διάσταση.Οι αναλύσεις αυτές δείχνουν συχνά ότι οι ευρωπαϊκές υποθέσεις και οι πολιτικές της ΕΕ επηρεάζουν την καθημερινή πραγματικότητα των πολιτών, ακόμη και σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο. Τα άρθρα και οι έρευνες βασίζονται σε δεδομένα, έτσι οι ιστορίες βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα διαφανείς πηγές και ακριβείς αναλύσεις. Συχνά υιοθετούν πρωτότυπες οπτικές και συνοδεύονται από διαδραστικά διαγράμματα και χάρτες. Προσπαθούμε να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την προσαρμογή και την αναπαραγωγή του περιεχομένου μας.

Είστε ελεύθεροι να επαναχρησιμοποιήσετε και να αξιοποιήσετε όλο το περιεχόμενο που παράγει το EDJNet, συμπεριλαμβανομένων των γραφικών. Απλά φροντίστε να ελέγξετε ποιά είναι η άδεια χρήσης κάθε περιεχομένου και να συμμορφώνεστε στους όρους και τις προϋποθέσεις μας, συμπεριλαμβάνοντας τις κατάλληλες πιστώσεις και συνδέσμους.

2. Εργαλεία και Συμβουλές

Εργαλεία

Αυτό το εργαλείο διευκολύνει τους δημοσιογράφους να παρακολουθούν και να χρησιμοποιούν πρόσφατα δημοσιευμένα δεδομένα. Προσφέρει έτοιμες οπτικοποιήσεις των δεδομένων της Eurostat, τα οποία ενημερώνονται συνεχώς. Μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στις ανάγκες σας. Επιπλέον, το Stats Monitor αναλύει νέα δεδομένα για να εντοπίσει ενδιαφέρουσες τάσεις και αλλαγές, προκειμένου να εντοπίσει το νέο ειδησεογραφικά ενδιαφέρον υλικό. Μπορείτε να εγγραφείτε και να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τις τελευταίες ενημερώσεις.

Για να πάρετε μια σαφέστερη ιδέα για το πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτό το εργαλείο, εδώ είναι μερικά παραδείγματα που έχουμε ετοιμάσει: [χρησιμοποιήστε την περίπτωση 1] [χρησιμοποιήστε την περίπτωση 2]

Ενημερωθείτε για θέματα που ενδιαφέρουν ("τρεντάρουν"), διαφορετικές απόψεις και λεγόμενα που σχετίζονται με τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Αυτή τη στιγμή το Quote Finder βοηθά στην ερευνά του twitter του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στη δημιουργία διαδραστικών απεικονίσεων. Μέχρι τον Απρίλιο του 2019, θα περιλαμβάνει ένα ανανεωμένο περιβάλλον εργασίας χρήστη και θα προσφέρει άμεση πρόσβαση σε μια ποικιλία από υλικά με την ενσωμάτωση των συγκεντρωμένων ειδήσεων και άλλων πηγών.

Μια λίστα με τις τρέχουσες λειτουργίες αυτού του εργαλείου και ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτές: [use case]

Καθώς η ευρωπαϊκή πύλη δεδομένων (European Data Portal) και η πύλη της ΕΕ για τα ανοιχτά δεδομένα (EU Open Data Portal) συλλέγουν περισσότερα από 800.000 σύνολα δεδομένων, είναι πολύ εύκολο να χαθεί κανείς σε αυτά. Έχουμε αναπτύξει μια εύκολη στη χρήση μηχανή αναζήτησης αυτών των δεδομένων, για να διευκολύνουμε τους δημοσιογράφους να βρίσκουν και να φιλτράρουν σχετικές πληροφορίες από τις δύο πύλες ταυτόχρονα. Οι αναζητήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν σε 7 διαφορετικές γλώσσες.

Δύο παραδείγματα για το πώς μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτό το εργαλείο: [χρησιμοποιήστε την περίπτωση 1] [χρησιμοποιήστε την περίπτωση 2]

Γραφείο Εξυπηρέτησης

 • Εάν εργάζεστε σε μια ιστορία σχετική με τιε ευρωπαϊκές υποθέσεις και χρειάζεστε κάποια βοήθεια με τα δεδομένα, μπορείτε επικοινωνήστε μαζί μας. Παρέχουμε στους δημοσιογράφους δωρεάν υποστήριξη και συμβουλές για το πώς να συγκεντρώνουν, να αναλύουν και να απεικονίζουν τα δεδομένα, καθώς και τον τρόπο λήψης των δεδομένων τώρα από τα εργαλεία του EDJNet.

Επιμέλεια

Useful data - Κατασκευάζουμε και μοιράζουμε μια ολοένα και αυξανόμενη συλλογή χρήσιμων πηγών, συνόλων δεδομένων και αποθετηρίων δεδομένων για πολλά διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τις υποθέσεις της ΕΕ. Η επιλογή μας -

Our pick - Ελέγχουμε τακτικά και βοηθάμε στη διάδοση αξιοσημείωτων άρθρων που καλύπτουν ευρωπαϊκές υποθέσεις και από άλλα μέσα ενημέρωσης, μαζί με χρήσιμες εφαρμογές και εργαλεία για δημοσιογράφους.

Επιμελούμαστε επίσης δύο λίστες στο Twitter ανταποκριτών της ΕΕ και των Ευρωπαίων δημοσιογράφων δεδομένων.

 

Για να γίνει μέλος

Τα newsroom των μελών είναι η βάση της δραστηριότητας του EDJNet. Όλα τα περιεχόμενα και τα εργαλεία που παράγει το δίκτυο παράγονται από ένα ή περισσότερα από τα μέλη του δικτύοτ. Τα μέλη απολαμβάνουν πλήρη συντακτική ανεξαρτησία και είναι ευπρόσδεκτα να χρησιμοποιούν, να μοιράζονται και να διαδίδουν το περιεχόμενο που παράγουν άλλοι σε όλες τις πλατφόρμες τους. Τα διαφορετικά επίπεδα εμπλοκής των μελών εξαρτώνται από το είδος της συμμετοχής τους: πέρα από την πλήρη συμμετοχή/ συνεργασία του μέλους, είναι δυνατή και η σχετική.

 • Ένα μέσο ενημέρωσης που συμμετέχει στο EDJNet μπορεί:
 • να λαμβάνει έγκαιρα πληροφορίες σχετικά με τις τρέχουσες έρευνες και τις ιστορίες από τους συνεργάτες του δικτύου
 • να ζητήσει τη συνεργασία των συνεργατών για ένα θέμα 
 •  να ζητήσει δωρεάν μετάφραση των περιεχομένων που θα ήθελε να επαναχρησιμοποιήσει να λάβει βοήθεια για τη συμπαραγωγή θεμάτων που βασίζονται σε δεδομένα ή για την προσαρμογή των υφισταμένων

Σε αντάλλαγμα, ένας οργανισμός μέσων που συμμετέχει στο EDJNet δεσμεύεται:

να παράγει ένα αριθμό άρθρων δεδομένων ευρωπαϊκής οπτικής

να συμβάλει στη διάδοση των περιεχομένων του EDJNet που είναι σχετικά με το συντακτικό του πεδίο

να συμμετέχει στην μηνιαία συνεδρίαση του EDJNet και στα κανάλια Slack Χάρη στην υποστήριξη που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η συμμετοχή στο δίκτυο είναι δωρεάν, ενώ μπορεί να εξασφαλιστεί και κάποια οικονομική υποστήριξη. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το EDJNet, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το info@europeandatajournalism.eu ή με τους συντονιστές του δικτύου, Chiara Sighele και Gian Paolo Accardo.

Quote Finder: possible actions

The Quote Finder allows users to explore tweets posted by every MEP on Twitter. Various filters can be applied, and also combined. Below is a list of the main possibilities currently offered by the tool (other functions, sources and options will become available in April 2019):

 • Select the date range (last week, last month, last three months, or custom range)
 • Select the language in which the tweets are composed
 • Search on the basis of a specific hashtag. Hashtags can be chosen from among all those used by MEPs, in order of frequency, or from among those that happen to be trending
 • Run a free-text search on tweets, searching for a given word or phrase
 • Search the tweets of one or more user-specified MEPs; of one or more political groups; of MEPs representing one or more specific countries
 • Choose whether to visualise results as a word cloud or barchart
 • Contrast tweets from different European Parliament groups
 • Conduct a “sentiment analysis” on tweets in English, highlighting frequently used words with positive or negative connotations

The various options can also be combined.

Quote Finder, use case

Border control, security, crisis, solidarity. And progress, threat, commitment, illegal. These are the terms revolving around the hashtag #migration in tweets posted by MEPs over the last three months. Migration, at this moment in history, is a controversial topic in many European countries, where positions are diverse, and feelings are polarised.

Data Search Engine, use case 2

You’re working on salaries in Europe?

Data Search Engine, use case 1

You’re working on the European elections?

Stats Monitor, use case 1

An example of how Stats Monitor can be used in cases where journalists need data and visualisations relating to a clearly defined topic.

Stats Monitor, use case 2

An example of how Stats Monitor can be used in cases where journalists produce an article prompted by interesting data sent by the tool though its notification service.