Καθώς τα ταξίδια με τραίνο γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή στην Ευρώπη- και για περιβαλλοντικούς λόγους – αποφασίσαμε να μελετήσουμε τα βασικότερα εμπόδια που αποθαρρύνουν τους πολίτες από το να χρησιμοποιήσουν τα τραίνα. Δημιουργήσαμε μία λίστα με όλους τους ενεργούς επιβατικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς σε 16 Ευρωπαϊκές χώρες ( με βάση την ποιότητα των διαθέσιμων δεδομένων) και υπολογίσαμε πόσο μακριά ζουν οι πολίτες από αυτούς, ακόμα και σε περιφερειακό επίπεδο. Είδαμε επίσης τις τιμές των εισιτηρίων των τραίνων και τις διάρκειες των ταξιδιών αντιστοιχώντας τα με το μέσο μισθό κάθε χώρας και στον χρόνο του που θα είχε το ταξίδι με το αυτοκίνητο.
Η μεγάλη συμμετοχική έρευνα των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων και τραίνων συντονίστηκε από το Journalism++, που ανέλαβε την περισυλλογή των δεδομέων και τις αναλύσεις. Αρκετοί άλλοι συνεργάτες του EDJNet συνέβαλαν επίσης.

Βρισκόμαστε στο 2019 και το ταξίδι με τρένο είναι πιο δημοφιλείς από ποτέ. Αλλά πόσο εύκολο είναι για τους Ευρωπαίους εκεί που απολαμβάνουν την βόλτα τους να μπουν σε ένα τρένο και να ταξιδέψουν μέχρι την πρωτεύουσα της χώρας τους; Το EDJNet εξομοίωσε περισσότερα από 40 εκατομμύρια ταξίδια σε περισσότερους από 20.000 σταθμούς σε μια προσπάθεια να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση.

Περισσότερα για αυτό το θέμα

Πού στην Ευρώπη είναι το τρένο φτηνό και γρήγορο και πού όχι; Το ευρωπαϊκό δίκτυο δημοσιογραφίας δεδομένων έχει συλλέξει δεδομένα για ταξίδια με το τρένο από 28 ιστοσελίδες κρατήσεων σε όλη την Ευρώπη, συλλέγοντας περισσότερες από 8.000 τιμές για εισιτήρια μίας διαδρομής και δρομολόγια (διάρκεια διαδρομής) από 73 δείγματα διαδρομών.