Μεγάλες Έρευνες


Η Ευρωπαϊκή κινητικότητα την περίοδο του κορονοϊού

Πέμπτη 23 Απριλίου 2020 | Civio

Μπορείς να εξερευνήσεις των αριθμό των πεζών, της κἰνησης στους δρόμους και των πτήσεων στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε αυτή τη διαδραστική οπτικοποίηση, που παρουσιάζει το τωρινό ποσοστό κινητικότητας σε σὐγκριση με τα φυσιολογικά επίπεδα πριν το lockdown (τους περιορισμούς) του κορονοϊού


“Warning, No Signal”

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019 | Νίκος Μορφονιός
| MIIR

Μόλις σε 30 χλμ του δικτύου  λειτουργούν τα φανάρια κυκλοφορίας στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Η εγκατάτασταση του νέου  Ευρωπαϊκού Συστήματος Ελέγχου των Τραίνων εχει εκτροχιαστεί στη χώρα εξαιτίας της κακοδιαχείρισης-κοστίζοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.


Οι φονικές σιδηροδρομικές ράγες της Ελλάδας

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019 | Ηλίας Σταθάτος
Νίκος Μορφονιός
| MIIR

Αιματηρές πρωτιές της Ελλάδας σε θανάτους και τραυματισμούς σε σιδηροδρομικά ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων του MIIR


Don't miss the train: Μεθοδολογία

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019 | Journalism++

Τι κάναμε και πως

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να απαντήσει σε μία φαινομενικά ευθύς ερώτηση: πόσο εύκολο είναι για τους Ευρωπαίους να ταξιδέψουν με τρένο, και πως εξηγούνται οι διαφορές μεταξύ των χωρών; Στην προσπάθεια μας να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, εξετάσαμε δύο παράγοντες- τις αποστάσεις για να φτάσει κανείς στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και το ποσοστό των ατόμων που είναι καλά συνδεδεμένοι (λιγότερο από 10.000 βήματα για να φτάσεις σε ένα σταθμό) έναντι εκείνων που είναι κάκιστα συνδεδεμένοι (τουλάχιστον 30.000 βήματα για να φτάσεις σε ένα σταθμό) με το σιδηροδρομικό δίκτυο.


Πόσο προσιτή τιμή και πόσο γρήγορα είναι τα τρένα στην Ευρώπη, έξι γραφικά

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019 | Journalism++

Πού στην Ευρώπη είναι το τρένο φτηνό και γρήγορο και πού όχι; Το ευρωπαϊκό δίκτυο δημοσιογραφίας δεδομένων έχει συλλέξει δεδομένα για ταξίδια με το τρένο από 28 ιστοσελίδες κρατήσεων σε όλη την Ευρώπη, συλλέγοντας περισσότερες από 8.000 τιμές για εισιτήρια μίας διαδρομής και δρομολόγια (διάρκεια διαδρομής) από 73 δείγματα διαδρομών.


Για τουλάχιστον 350 εκατ. Ευρωπαίους, ένα σταθμός του τρένου βρίσκεται σε απόσταση 10.000 βημάτων.

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019 |

Βρισκόμαστε στο 2019 και το ταξίδι με τρένο είναι πιο δημοφιλείς από ποτέ. Αλλά πόσο εύκολο είναι για τους Ευρωπαίους εκεί που απολαμβάνουν την βόλτα τους να μπουν σε ένα τρένο και να ταξιδέψουν μέχρι την πρωτεύουσα της χώρας τους; Το EDJNet εξομοίωσε περισσότερα από 40 εκατομμύρια ταξίδια σε περισσότερους από 20.000 σταθμούς σε μια προσπάθεια να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση.


L'inchiesta collaborativa EDJNet sul riscaldamento climatico in Europa

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018 | Valentina Vivona
| OBC Transeuropa

L’Europa si sta scaldando sempre di più. Lo rivela la prima inchiesta collaborativa di EDJNet: un’analisi di più di un secolo di dati meteorologici in 558 città europee.


Η Ευρώπη θερμαίνεται, και δεν φαίνεται ότι θα «κρυώσει» σύντομα

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018 | Nicolas Kayser-Bril
| Journalism++
Pod črto
BiQdata
OBC Transeuropa
Alternatives Economiques
Voxeurop
Der Spiegel
MobileReporter

Μια αποκλειστική ανάλυση περισσότερων από 100 εκατομμυρίων  μετεωρολογικών δεδομένων δείχνει ότι κάθε μεγάλη πόλη στην Ευρώπη είναι θερμότερη τον 21ο αιώνα από ό, τι ήταν τον 20ο. Η Ανδαλουσία, η περιοχή της Βαλτικής και η νότια Ρουμανία έχουν επηρεαστεί περισσότερο.